Skip to main content

Der er mange myter og misforståelser om vores elskede grundbase: kombucha. Vi ønsker ikke at nogen skal misforståes, så derfor har vi samlet en række myter her, som forhåbentligt kan gøre dig klogere eller besvare et spørgsmål eller to. ⁠

1. Kombucha er fyldt med sukker.

Ja, kombucha er fyldt med sukker. “Jamen, handler denne artikel ikke om myter og misforståelser??” – tænker du måske…

Jo, det gør den, så det kræver vist en forklaring.

Kombucha er te, som gennemgår en fermenteringsproces, der kan sammelignes med den, der opstår, når du tilsætter surdej til melet, når du bager dit surdejsbrød. Kombucha brygges ved at tilsætte sukker til den udvalgte te samt en SCOBY (en symbiotisk koloni af bakterier og gær). Under fermenteringsprocessen omdanner SCOBY’en sukkeret til gode bakterier og organiske syrer. Derfor er sukkeret til kombuchaen, ikke til dig.

Sukkeret fungerer altså som energikilde til mikroorganismerne. Den mængde sukker, der er tilbage i kombuchaen afhænger af fermenteringens varighed.

2. Kombucha smager af gær og eddike.

Det er sandt, at kombucha har en genkendelig unik syrlighed. Hvilket er fantastisk, for man kan tage denne syrlighed i et utal af retninger ved at tilføre forskellige smagfulde, naturlige ingredienser.

Jo længere kombuchaen fermentere desto mere koncentreret eddikesyre får du. Man behøver dog ikke at lade teen står indtil eddike-stadiet for at få de gode egenskaber ud af sin kombucha.

Vi elsker at eksperimentere med smagssammensætninger i vores kombucha. I vores Egon kombucha fandt vi ud af, at æble og estragon passede perfekt sammen med kombuchaens oprindelige komplekse syrlighed.

3. Du bør kun indtage kombucha i små mængder.

Vores motto er: “Trust Your Gut”

Det kommer nemlig fuldstændig an på, hvem du er, hvordan din nuværende tarmmikrobiom og -sundhed er, og om du har drukket kombucha før. Hvis du er i starten af din kombucha-rejse, anbefaler vi at holde dig til 1-2 glas om dagen, og mærke godt efter. Derefter kan du drikke gradvist mere og mere.

Til sammenligning kan Magnus (co-founder af Raw Culture) nemt komme til at drikke omkring 4-5 flasker på en intens arbejdsdag.

Der er ingen “regler” når det kommer til at drikke kombucha. Det eneste, du skal være ekstra opmærksom på, er hvis du brygger den derhjemme, for det kræver stor respekt for renligheden.

4. Kombucha er en alkoholisk drik.

Da den fermenterede te indeholder mindre end 0,5% alkohol, betragtes kombucha som værende non-alcoholic.

Produktionen af alkohol er en naturlig og uundgåelig del af fermenteringsprocessen. SCOBY’en bidrager som sagt med en koloni af gær og bakterier. Gæren laver alkohol og kulsyre, mens bakterierne bruger alkoholen til at danne organiske syrer. Det er netop også årsagen til, at der ikke er mere alkohol i end de 0,5%.