Skip to main content

Der rejser sig en række forskellige spørgsmål når snakken falder på kombucha, disse spørgsmål har vi prøvet at besvare i dette blogindlæg.

Hvad er kombucha?

Kort fortalt, er kombucha en gæret og sødlig fermenteret te som er lettere boblende. Kombucha er baseret på sukker og en kombucha svamp også kaldet en scoby. Scobyen er en blanding af gærceller og gode bakterier.

Bakterier og gæret lyder måske ikke så lækkert når det kommer til drikkevarer, men det er det, i hvert fald når det drejer sig om fermeteret te. Kombucha har sine rødder mere end 2000 år tilbage i Kina hvor teen blev drikkes som en eleksir som er god for tarmen og fordøjelsen. Indtil for et par år siden var kombucha noget som man fandt i helsekredse og som havde ry for at en helbredende effekt.

Hvad er kombucha godt for?

Den fermenterede te kombucha indeholder præbiotika som findes i mange fermenterede produkter. Præbiotika er ufordøjelige kulhydrater, som kan fremme de gode bakterier som mennesker har i maven, og derved give en god flora i tarmen, samt at kombucha har et højt indhold af gode aminosyrer. Hvilken effekt det har er forskellig fra person til person.

Er kombucha sundt?

Som med mange helseprodukter, så er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at kombucha har en sunhedsfremmende effekt, men teens indhold af præbiotika styker tarmfloraen som nogle forskere mener kan være med til at holde vægten og styrke imunforsvaret. Kombucha er et godt alternativ til sodavand og andre læskende drikke, da den har et lavt indhold af sukker.

Hvad er en kombucha scoby?

Fundamentet i kombucha er en svamp også kaldet en scoby, som består af forskellige bakterier og gær. Scoby navnet er en forkortelse for “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast” en koloni af bakterier og gærkulturer af den gode slags som sammen med sukker og te skaber fermentering. Scobyen eller svampen, kært barn har mange navne kan minde om en vandmand i konsistens og har, hvis den opbevares korrekt en meget, nærmest uendelig levetid, scobyen formerer sig nemlig fra hver gang der brygges på den.