Skip to main content

Der rejser sig en lang række forskellige spørgsmål, når snakken falder på kombucha. Disse spørgsmål har vi prøvet at besvare i dette blogindlæg.

Hvad er kombucha?

Kort fortalt, er kombucha en gæret og sødlig fermenteret te, som er lettere boblende. Kombucha er baseret på sukker og en kombucha svamp også kaldet en SCOBY. SCOBY’en er en symbiotisk kultur af gærceller og gode bakterier.

Under fermenteringsprocessen optager svampen alt sukkeret og omdanner det til de organiske syrer og gode bakterier, som kombuchaen er kendt for. Derfor er drikken lav på kalorier og sukker.

Bakterier og gær lyder måske ikke så lækkert, når det kommer til drikkevarer, men resultatet er et super smagfuldt produkt pakket med levende mikroorganismer. Kombucha har sine rødder mere end 2000 år tilbage i Kina, hvor teen blev kendt som kejserens livseliksir, da man mente, at den bidrog til en god tarmfunktion og fordøjelse. Indtil for et par år siden var kombucha noget som man fandt i helsekredse og som havde ry for dens helbredende effekt.

Er kombucha sundt?

Som med mange helseprodukter er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at kombucha har en sundhedsfremmende effekt. Vi ved dog, at kombucha er et godt alternativ til sodavand og andre læskende drikke, da den har et sammenligneligt lavt indhold af sukker, er lavet udelukkende på naturlige ingredienser og indeholder organiske syrer og venlige bakterier.

Hvad er en kombucha SCOBY?

Fundamentet af brygningen af kombucha er en svamp kaldet en SCOBY. SCOBY’en er kombucha-moderen, der består af forskellige bakterier og gær. SCOBY navnet er en forkortelse for “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast” – en symbiotisk koloni af bakterier og gærkulturer, som sammen med sukker og te skaber fermentering. SCOBY’en, svampen, kombucha-moderen… kært barn har mange navne, kan minde om en vandmand i konsistens og har, hvis den opbevares korrekt en nærmest uendelig levetid. SCOBY’en formerer sig nemlig for hver gang der brygges på den.