Skip to main content

Kombuha, kambucha, kom-hva-for-noget?… Kært barn har mange navne.

Kombucha (udtales: Kom-bu-tja) har eftersigende mange positive fordele. Men hvad er og kan den underlige eksotiske drik egentlig?

Fermenteret, fizzy, fun-to-say – kombucha flyver af hylderne. Den fermenterede te, der består af te, sukker og en SCOBY (“kombucha-moderen” som er en symbiotisk koloni af bakterier og gær), gør sig mere og mere bemærket i det danske land. Under fermenteringsprocessen omdanner SCOBY’en sukkeret til forskellige gavnlige bakterier og syrer. Selvom teen har sin tvetydige oprindelse fra Asien 2000 år tilbage, var det først omkring 1995 drikken gik fra at være en hjemmebryg til en kommerciel sensation, du kan finde i efterhånden de fleste supermarkeder.

Kombucha er i mange år blevet drukket i især Australien og USA, men har i løbet af de sidste år sat sit aftryk i flere og flere danske hjem. Den drikkes af mange som et bedre alternativ til sodavand, saftevand og juice for at undgå det store sukker- og kalorieindtag.

Det amerikanske kombucha marked forventes at vokse til 25 millarder i 2025. Så kan man argumentere for, at det er en drik, der er kommet for at blive?

Fra boozy til boochy

Mange kan nikke genkendende til, at det kan være svært at holde tilbage på alkoholindtaget, hvis man er i sociale sammenhænge, til fester, ude at spise mm. Man bliver fanget af stemningen, og selvom det kan være sjovt lige nu og her, fortryder man det, når man vågner dagen efter af en dunkende hovedpinde og en hals ligeså tør som den danske sommer 2018. Den kvalmende fornemmelse minder en om, hvorfor man svor ikke at drikke igen efter sidste sommerfest.

Heldigvis er der dog kommet super lækre alternativer. Kombuchaens komplekse smag, fizziness og syrlighed ligger sig godt op ad alkoholens boozy smagsnoter. Det giver fornemmelsen af at drikke alkohol bare uden de negative eftervirkninger. Undersøgelser viser, at andelen af danskere, som drikker mere end ti genstande om ugen, er faldet med 36% fra 2010 til 2021. Vi drikker altså mindre alkohol! Måske fordi der er kommet så mange gode alternativer?

Hvad skal man kigge efter?

Flere og flere kombucha brands popper op, og det er derfor vigtigt, at tjekke labels og vide, hvad man skal kigge efter, hvis man ønsker at indtage den ægte vare. Kig efter kombucha, der har et lavt sukkerindhold, er lavet på naturlige ingredienser og er rå.

Rå?

Det vil sige, at den fermenterede te er upasteuriseret og ikke har gennemgået en varmebehandling for at kunne stå fremme i butikkerne ved stuetemperatur. Er kombuchaen rå og upasteuriseret er alle bakterierne intakt og skal holdes på en temperatur under 5 grader. Hvis ikke fermenterer drikken videre.

Er du klar til at give kombucha et skud?

Så har du mulighed for at mixe en kasse med vores 3 varianter lige nu.